BASIN AÇIKLAMASI
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!
KADIN MÜCADELESİNİ SELAMLIYORUZ!
8 Mart 1857 yılında New York’ ta Tekstil sektöründe çalışan kadınlar düşük ücret ve insanlık dışı çalışma koşulları karşısında greve gittiler. Ancak polisin müdahalesi sonucu çıkan yangında 128 kadın yaşamını kaybetti.
Enternasyonal’in 1910'daki kongresinde Clara Zetkin'in de önerisiyle 8 Mart Uluslararası Kadınlar Günü ilan edildi.
Ülkemizde ilk kez 1921 yılında kutlanan 8 Mart, 1975 Dünya Kadınlar Yılı‘nda Birleşmiş Milletler‘in "Dünya Kadınlar Günü" olarak kabul etmesiyle birlikte sokağa taşındı ve daha yaygın olarak kutlanmaya başlandı.
Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlanan 8 Mart, kadınların insanca yaşam için, birlikte güç olmanın, dayanışmanın anlamı oldu.
Kadınlar dünyanın her yerinde emeklerine, bedenlerine, kimliklerine sahip çıkma mücadelesi veriyor. Çünkü yüz yıldır kadınların emeklerine, bedenlerine ve kimliklerine yönelik saldırılar devam ediyor. Sistemin alabildiğine körüklediği bu saldırı, hangi ülkede ve hangi konumda olursa olsun tüm kadınları tehdit ediyor.
Biz kadınlar; cinsiyetçi olmayan, çok kültürlü, çok kimlikli, özgür, eşit, sınıfsız, sömürüsüz, doğa-insan dengesini gözeten bir toplum idealini hayata geçirme mücadelesi veriyoruz.
Kadınların işte, evde, sokakta kısaca hayatın her alanında, ezildiği, dışlandığı ve güvenlikten yoksun yaşadığı bir dünyayı reddediyoruz.
Savaşa, tacize, tecavüze, militarizme, yoksulluğa karşı çıkmak, emeğimize, kimliğimize, bedenimize sahip çıkmak ve kadın dayanışmasını büyütmek için söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var.
Yaşamın ve mücadelenin yarısıyız diyen biz Eczacı Kadınlar dünyadaki tüm kadınların yükselttikleri mücadele sesine, sesimizi katıyor ve bir daha haykırıyoruz.
YAŞASIN 8 MART, YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI!
08 Mart 2012 Okunma Sayısı : 2514
Yazdır