EŞDEĞER VE İLAÇ FİYAT İNDİRİMLERİ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

18/07/2005 tarihinde Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş Bölge Eczacı Odaları ile yapılan toplantı sonucunda yapılan basın açıklaması metni aşağıda yer almaktadır.

Eşdeğer ilaç uygulaması ilacın bedelini hastaya ödetiyor.

Uzun süredir kamu ilaç alım koşullarında değişiklikler yapılmaktadır.

Alt yapısı hazırlanmadan, bilgilendirmeden ve uygulama mantığı anlaşılmayan bu değişiklikler hastalarda ve ilaç hizmeti sunan biz eczacılarda sıkıntı yaratmaktadır.

Sadece tasarruf ve IMF'ye verilen sözler nedeni ile yapılan uygulamaların bilimsel ve ekonomik dayanağı yoktur.

01 Temmuz itibari ile genişleyen eşdeğer ilaç uygulaması birbiri ile tıpatıp aynı olan ilaçlar için uygulanması gerekirken Farmasotik formları farklı ilaçlarda eşdeğer uygulamaya alınması, halk sağlığı ile oynamaktır. Ayrıca eşdeğer ilaç uygulamasında çıkan ciddi fiyat farklarını hastalara ödetmek sosyal devlet mantığına uymamaktadır.

Pazar payları çok düşük olan ilaçlarda eşdeğer uygulamaya dahil edilmesi ekonomik fayda sağlamadığı gibi sadece kargaşa ve güvensizlik yaratmaktadır.

Coraspin tb. 2.30.YTL. perakende fiyatı olmasına rağmen kamu 40.YKR. ödemektedir. 4.00.YTL. ağrı kesicileri 10.YKR ödemektedir. Ayrıca hayati öneme haiz kanser ve hemofili ilaçlarında hastanın ödeyemeyeceği ciddi farklar çıkmaktadır. Nerede ise fark çıkmayan ilaç kalmamıştır.

Her yeni uygulamada halka ek yük getiren bu anlayışı onaylamamız mümkün değildir. Sağlık ve ilaçta yapılacak bu tür uygulamalar konunun muhatapları ile bilimsel çerçevede yapılmalıdır.

Sadece tasarruf mantığı ile sayısal rakamlarla sağlığı belirleyemeyiz.

Eşdeğer ilaç uygulamasında oluşan farkların halka yansıtılmaması, bilimsel formata alınmasını talep ediyoruz; Eşdeğer ilaç uygulamasına taraftar olan eczacı örgütleri olarak, Maliye Bakanlığı'nın uygulamaya soktuğu benzer ilaç uygulamasını doğru bulmadığımızı duyururuz.

İlaç fiyat indirimi eczacıyı iflasa sürüklemektedir.

15 Temmuz 2005 itibari ile ilaçta %8,83 indirim yapılmıştır.

İlaç fiyatlarının ucuzlamasına karşı çıkmak mümkün değildir. Yıllardır da eczacı örgütleri olarak ucuz ilacı savunduk. Ancak ilaç fiyat indirimlerinin eczacı tarafından satın alınmış, bedeli ödenmiş, vergisi yatırılmış eczane stoğunda bulunan ilaçta yapılıyor olması sermaye gaspıdır. Bunun da hukuk devletinde tanımı yoktur. Eczanemizdeki ilacın kamulaştırılmasına karşıyız.
                                                                          18.07.2005

Saygılarımızla