SGK 2012 PROTOKOLÜ HAKKINDA MEVZUAT KOMİSYONUMUZUN ÇALIŞMASI

 
Değerli Meslektaşlarımız,
Mevzuat Komisyonumuz tarafından SGK Adana SSGM Yetkilileri ile birlikte değerlendirilerek ; SGK 2012 Protokolünün “reçete iadesi olacak durumlar” ve “Cezai Şart- Fesih Nedenleri- Cezalar” bölümleri ile ilgili yapılan çalışmalar ekte yer almaktadır.

 

 
2012 YILI PROTOKOLÜNÜN 3,3. MADDESİNE GÖRE REÇETE İADESİ OLACAK DURUMLAR
REÇETE ÜZERİNDE
REÇETE ARKASINDA
REÇETE EKİNDE
REÇETE EKİ BELGELERDE
1.Hastaya ait bilgilerin
           (Adı soyadı, kimlik numarası)
2.Hekime ait bilgilerin          
           (Adı soyadı, diploma numarası/diploma tescil numarası, sağlık kurum/kuruluşunun adı, ilacın ödenmesi için gerekli ise uzmanlık dalı)
3.Hekimin imzasının
4.Reçete düzenlenme tarihinin
5.Reçete kayıt defteri protokol numarası veya MEDULA takip numarasının
6.Reçete teşhisinin [(Reçete ekinde teşhisi belirtir rapor yok ise) Reçetede kullanımı endikasyon uyumuna bağlı ilaçlar hariç olmak üzere tek teşhis yazılması yeterlidir]
7.Protokolün 3.2.9.numaralı maddesinde yer alan ilaçlarla ilgili endikasyon uyumunun
8.Bir birimden fazla reçete edilmiş ilaca ait birim adedinin yazı ile belirtiminin
9.Hekim, hasta, tarih, protokol no, ilaçla ilgili bilgilerde değişiklik, iptal veya karalama var ise değişikliğe ilişkin hekim onayının (kaşe ve imza)
10.SUT ve eki listeler gereği reçete üzerinde belirtilmesi gereken ilaca ait özel şartları tanımlayan ibarelerin, değerlerin veya kullanım sürelerinin,
11.Yatan hastalar ait reçetelerde “Eczanemizde yoktur. Yatan hasta” kaşesi ve Başhekimlik onayının
Yer almaması durumunda
12. Reçetelerde barkot etiketi üzerindeki hekim ile reçeteyi yazan hekimin farklı olması durumunda
 
1. İlaç/ilaçları alan kişinin
  • Adı soyadı,
  • Adres veya telefon bilgisi,
  • Reçete sahibi veya birinci derece yakını dışındaki kişilerce alınmış ise T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik numarası olmaması halinde ibraz edilen kimlik belge numarası,
  • İmzası,
  • “…..kalem/kutu ilacı aldım” ibaresinin
2. Eczane kaşesi ve eczacı imzasının
3. Farmasötik eşdeğer verilmesi halinde eşdeğer kaşesinin ve eczacı imzasının (Provizyon sisteminde eşdeğer ürün grubu sütununda yer almayan ilaçlar)
4. Bölge Eczacı odası koordinasyonunda dönüşümlü karşılanan reçetelerde oda onayının
 
Yer almaması durumunda
   
            
1.Provizyon sistemine kayıt sonrasında alınan çıktının,
2. Provizyon sistemine raporlu olarak kaydedilmiş reçetelere ait sağlık raporunun (Elektronik Rapor hariç),
3. SUT gereği reçete ekinde bulunması gereken belgelerin,
  • Sağlık Raporu
  • Tahlil/Tetkik belgesi
  • Güvenlik ve Endikasyon dışı kullanım izni vb.
4. Yurtdışı sigortalılara ait
Belgelerin,
5. İş kazası halinde düzenlenmiş vizite kâğıdının
 
Yer almaması durumunda
Raporda
  • Teşhis
  • Etken madde adı,
  • Doz,
  • Tedavi şeması,
  • ICD–10 ilave ya da düzeltmeleri,
  • İlacın ödenmesi için SUT’A göre özel düzenlemelerin
                      Tedavi geçmişi,
                      Tahlil sonuç bilgileri,
                      İlaca başlama ve sonlandırma kıstasları, vb
 
Yer almaması durumunda
             
 
 
*İade edilen reçetelerde ve eki belgelerde yapılacak düzeltmelerde, reçeteyi yazan doktor yoksa başhekimlik kaşe ve onayı kabul edilir.
*Aile hekimleri tarafından düzenlenmiş reçetelerde ise; yerine görevli diğer hekimin düzeltmesi kabul edilir.*Kurumca iade edilen reçeteler eczacı tarafından gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra teslim alındığı tarihten itibaren 15 (Onbeş) iş günü içerisinde kuruma teslim edilir.
      
  CEZAİ ŞART VE FESİH NEDENLERİ
   
        UYGULANACAK CEZALAR
5.3.1. Reçetede yazılan ilacın eczanede bulunduğu halde eczanede bulunan ilacın verilmediğinin ve/veya reçete karşılamada reçete veya hasta seçimi yapıldığının ve/veya reçete sahibinin kurallara uygun yazılmış ve provizyon sisteminin onay verdiği reçetesinde yer alan ilacı hastaya bedeli karşılığında satıldığının tespiti halinde
Eczane yazılı olarak uyarılır,
Tekrarı halinde sözleşme feshedilir ve 2 (iki) ay süre ile
sözleşme yapılmaz.
5.3.2. Eczacının Kuruma fatura ettiği reçetelerde bulunması gereken ve reçete muhteviyatı ilaçların reçete sahibine ya da yakınına teslim edildiğine ilişkin imzanın, reçete sahibine veya ilaçların teslim edildiği yakınına ait olmadığının tespit edilmesi halinde,
Reçete bedelinin 5 (beş) katı tutarında cezai şart uygulanarak eczacı yazılı olarak uyarılır,
Tekrarı halinde reçete bedelinin 5 (beş) katı tutarında cezai şart uygulanarak sözleşme feshedilir ve 1 (bir) ay süre ile sözleşme yapılmaz.
Ancak hastanın ilacı aldığını beyan etmesi durumunda bu madde hükmü uygulanmaz.
5.3.3. Sözleşmesi feshedilen eczacıya ait reçetelerin Kurum ile sözleşmeli eczacı tarafından Kuruma fatura edilmesi halinde, 
Reçete bedelinin 10 (on) katı tutarında cezai şart uygulanarak uyarılır.
Tekrarı halinde reçete bedelinin 20 (yirmi) katı tutarında cezai şart uygulanarak sözleşme feshedilir ve 6 (altı) ay süre ile sözleşme yapılmaz.
5.3.4Reçetede yazılı ilaç yerine farmasötik eşdeğer olmayan ilaç verilmesi durumunda
Bir fatura döneminde ilaç bedelinin 5 (beş) katından az olmamak üzere 500 (beşyüz) TL cezai şart uygulanır.
Bu maddenin uygulanmasında reçetenin karşılandığı tarihteki Kurum provizyon sistemindeki eşdeğer tablosu dikkate alınır.
5.3.5. Hasta veya hasta yakınına teslim edilmeyen ilaçlara ait reçetelerin Kuruma fatura edildiğinin tespiti halinde
İlaç bedelinin 10 (on) katı tutarında cezai şart uygulanarak eczacı uyarılır. 
Tekrarı halinde reçete bedelinin 20 (yirmi) katı tutarında cezai şart uygulanarak sözleşme feshedilir ve 6 (altı) ay süre ile sözleşme yapılmaz.
Ancak, Kurum tarafından yapılacak soruşturma neticesinde hastaya teslim edilmek üzere hastanın ilaç alım tarihinden itibaren 60 (altmış) günü geçmeyecek sürede ilaçların eczanede bekletildiğinin saptanması halinde bu madde hükmü uygulanmaz.
5.3.6. Kurumun mahsup suretiyle tahsilini yaptığı haller hariç olmak üzere, alınması gereken ilaç katılım payları ve/veya poliklinik muayene katılım payı tahsil etmeyen veya hastaya iade edildiğinin tespiti halinde,
İlk tespitte 500 (beşyüz) TL cezai şart uygulanarak eczane yazılı olarak uyarılır,
Yazılı uyarıya rağmen tekrarı halinde sözleşme feshedilir ve 1 (Bir) ay süre ile sözleşme yapılmaz.
5.3.7. Resmi veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarına ait ilaçların kupürlerinin veya bedeli daha önce ödenmiş reçetelere ait kupürlerin Kuruma fatura edildiğinin tespit edilmesi halinde
3.000 (üç bin) TL cezai şart uygulanır.
Bu madde protokolün imzalanmasından itibaren 1 (bir) yıl geçerlidir.
5.3.8.Kuruma fatura edilen reçetede ya da reçete ekinde bulunması gereken belgelerde (tıbbi bilgi ve belgeler de dahil olmak üzere) eczacı veya eczane çalışanları tarafından tahrifat yapıldığının ve Kurum zararının oluştuğunun tespiti halinde.
 
Reçete bedelinin 10 (on) katı tutarında cezai şart uygulanarak eczacı uyarılır.
Tekrarı halinde reçete bedelinin 20 (yirmi) katı tutarında cezai şart uygulanarak sözleşme feshedilir ve 1 (bir) yıl süreyle sözleşme yapılmaz
5.3.9. Kurumca yapılan incelemeler neticesinde Provizyon sistemine gerçeğe aykırı reçete kaydı yapılarak Kuruma fatura edildiğinin tespiti halinde.
Reçete bedelinin 10 (on) katı tutarında cezai şart uygulanarak eczacı uyarılır.
Tekrarı halinde reçete bedelinin 20 (yirmi) katı tutarında cezai şart uygulanarak sözleşme feshedilir ve 2 (iki) yıl süre ile sözleşme yapılmaz.
Ancak bu durumun sehven yapıldığının eczacı tarafından bildirilmesi ve Kurumca yapılacak araştırma ve/veya inceleme sonucunda tespit edilmesi durumunda bu hüküm uygulanmaz
5.3.10. Eczacı ya da eczane çalışanlarınca Kurumu zarara uğratmak amacıyla kasıtlı olarak Kuruma sahte ilaç fiyat kupürü/sahte karekod, sahte reçete veya sahte rapor fatura edildiğinin tespiti halinde
Reçete bedelinin 10 (on) katı tutarında cezai şart uygulanarak eczacı uyarılır.
Tekrarı halinde reçete bedelinin 20 (yirmi) katı tutarında cezai şart uygulanarak sözleşme feshedilir ve 1 (bir) yıl süreyle sözleşme yapılmaz.
Ancak, söz konusu sahte ilaç fiyat kupürü/sahte karekod, sahte reçete veya sahte raporun eczacı ya da eczane çalışanları dışında üçüncü kişilerin dahli ile Kuruma fatura edildiğinin yapılacak araştırma ve/veya inceleme sonucunda tespit edilmesi halinde bu madde hükmü uygulanmaz.
5.3.11. Eczacının, Kurum ile Kuruma bağlı vakıf, dernek gibi kuruluşlara bağış yaptığının ya da hediye vb. şekilde katkıda bulunduğunun tespiti halinde,
3 (üç) ay süre ile sözleşme yapılmaz.
5.3.12. Eczanenin muvazaalı olarak faaliyet gösterdiğine ilişkin bulguların tespit edilmesi halinde
 
Durum ivedilikle İl Sağlık Müdürlüğüne ve TEB’e bildirilir. Kurum gerekli incelemeleri yapar. Bu süreç içerisinde Sağlık Müdürlüğünden ve/veya TEB’den eczanenin muvazaalı olduğuna dair bilgi/karar gelmesi halinde sözleşme feshedilir.
Sözleşme tarihinden itibaren Kurumca eczaneye yapılan tüm ödemeler geri alınır.
Sağlık Bakanlığı tarafından muvazaalı eczane işletmesi nedeni ile ruhsatnamesi iptal edilmiş eczacı ile 5 (beş) yıl süre ile sözleşme yapılmaz.
 
Kurumca eczanelerde yapılan denetimlerde eczacının mazeretsiz olarak eczanede bulunmadığının 3 (üç) kere tespiti halinde durum İl Sağlık Müdürlüğüne bildirilir. İl Sağlık Müdürlüğünden eczanenin muvazaalı olduğuna dair bilgi/karar gelmesi halinde söz konusu karara göre işlem yapılır. 
5.3.13   Bu sözleşmenin (7.3) ve (7.5) numaralı maddeleri kapsamındaki bildirimlerin süresi içerisinde yapılmaması halinde
    7.3. Sözleşmede belirtilen adrese yapılan tebligatlar, eczacıya yapılmış sayılır. Adres değişikliği halinde eczacı adres değişikliğini ruhsatnamenin eczacıya teslim edildiği tarihten itibaren 5 (beş) işgünü içinde yazılı olarak Kurumun taşra teşkilatına bildirir. Aksi halde bildirilen son adrese yapılan tebligatlar geçerli sayılır.
   7.5. Eczanenin kapanması halinde; kapanma tarihinde sözleşme kendiliğinden sona erer, Kapanış işlemi 15 (onbeş) gün içinde Kuruma bildirilir. )
Eczacıya 500 (beşyüz) TL cezai şart uygulanır
5.3.14. Eczacıların, kendilerine hasta gönderilmesine yönelik olarak kurumlar, hekimler, diğer sağlık kurum ve kuruluşları ve üçüncü şahıslarla, kurye şirketleri ile açık veya gizli işbirliği yaptığının; simsar, kurye elemanı ve benzeri yönlendirici personel bulundurduğunun, reçete toplama ve yönlendirme yaptığının. İnternet, faks, telefon, kurye, komisyoncu ve benzeri yollarla eczanelere gelen reçetelerin karşıladığının tespit edilmesi halinde
 
Sözleşme feshedilir ve 3 (üç) ay süre ile sözleşme yapılmaz.
 
SAVUNMA: Yukarıda yer alan fiillerin tespiti halinde eczacıya 15 (onbeş) gün süre verilerek eczacının yazılı savunması istenir. Savunma verilmemesi halinde Kurumca işlemlere devam edilir.

EK DOSYALAR

3.2.9


15 Mart 2012     Okunma Sayısı : 7083     Yazdır