ARTIK KUPÜR KESMİYORUZ

Ülkemizde, insan sağlığında kullanılan ilaçların % 90 ı sosyal güvenlik kurumları tarafından karşılanmaktadır.

Bu güne kadar eczaneler değişik nedenlerle resmi işlemleri tamamlanmamış reçeteleri hasta mağduriyetinin önlenmesi anlamında karşılamakta, ilaçları hastalara kupürünü keserek emanet vermekte idiler. İyi niyetle başlanan bu uygulama gelinen noktada,  hastalar açısından kazanılmış bir hak ve eczacının yapması gereken işlerden biri olarak değerlendirilir oldu.

Öte yandan,

·        Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık birimleri dışında özel sağlık birimlerinin yaygınlaşması nedeni ile reçete yazımı ve rapora ulaşımın kolaylaşması,

·        Mesai saatleri dışında da sağlık hizmetlerine ulaşmanın kolaylaşması,

·        Günümüzde reçeteler ile ilgili resmi işlemlerin olabildiğince azalması,

·        Eczanelerde kupür ile kupürü kesik ilaç bulundurulmasına dair cezalar ve sözleşme fesihlerinin getirilmesi,

·        İlaç takip sisteminin yürürlüğe girmesi ile birlikte önümüzdeki dönemde sadece çift barkodlu ilaçların SGK geri ödeme sistemine girecek olması ve elimizde bulunan tek barkodlu ilaç ile kupürlerin ödenmeyecek olması,

·        SGK, Sağlık Müdürlüğü, Emniyet Güçleri tarafından eczanelere yapılan denetimlerde ilaç kupürleri ile kupürü kesik ilaç bulunmasının ciddi sıkıntılara neden olması,

·        İlacın kupürünün emanet kesilmesinin eczacıya  hukuki ve ekonomik açıdan             yük getirmesi,

Nedenleri ile

Kupürleri kesilerek ilaçların hastaya emanet verilmesi işlemine son verilmesi zorunluluğu doğdu.

Adana Eczacı Odası Yönetim Kurulu ile Sağlık Müdürlüğü yetkilileri arasında süren uzun hazırlık döneminden sonra; eczanelere asılmak üzere kupür kesilmesinin sakıncalarını içeren bir afiş ile hastalara dağıtılmak üzere broşür hazırlandı. 12-13 Şubat tarihlerinde meslektaşlarımız ile büyük katılımın sağlandığı iki toplantı yapıldı. Konu meslektaşlarımıza aktarıldı.

Meslektaşlarımızın daha önce hastalara emanet olarak verdikleri ilaç kupürleri ile ilgili işlemleri hastaları arayarak en kısa sürede tamamlamaları gerekmektedir.

01 Mayıs 2008 tarihinden itibaren eczanelerde reçete karşılığı olmayan kesilmiş ilaç kupürleri bulunmayacak. Bu tarihten itibaren eczaneler denetlenecek, kupür tespiti halinde yasal işlemler başlatılacaktır.

Gereğini bilgilerinize sunarız.

EK DOSYALAR