BAĞ-KUR KURUM SAĞLIK KURULU UYGULAMASINA SON VERDİ

Odamıza Türk Eczacıları Birliği'nden gelen yazı ile;

Bağ-Kur Genel Müdürlüğü Sağlık İşleri Daire Başkanlığı tarafından İl Müdürlükleri'ne gönderilen 07.10.2005 tarih 3704 sayılı yazı Genel Yazı ile, "Yönetim Kurulu'nun 06.10.2005 tarih ve 2005/470 sayılı kararı ile; Geri ödeme kurumları arasında birlikteliğin sağlanması, hasta mağduriyetlerine sebebiyet verilmemesi, hastaların ilaca erişiminin sağlanması için bazı ilaçların Sağlık Kurulunda değerlendirilmesi uygulamasının sona erdirilmesinin uygun bulunduğu" bildirilmektedir.

Buna göre,

1) 15 Ekim 2005 tarihinden itibaren, daha önce Kurum Sağlık Kurulu'nda değerlendirilen ilaçların bedellerinin geri ödenmesine ilişkin olarak Ekte belirlenen usul ve esaslar uyulacaktır. Uygulamanın başlangıç tarihi ile reçete tarihlerinin ilişkilendirileceği bildirilmekte olup; hastaların elinde mevcut, süresi dolmamış olan sağlık kurulu raporları (aşağıda belirtilen usul ve esaslara göre düzenlenmiş ise) geçerliliğini koruyacaktır.

2) Eczaneler tarafından, söz konusu ilaçlar için, bedelinin hastadan tahsil edilerek hasta adına fatura düzenlenmesi uygulamasına son verilecektir. Kurum ile sözleşmeli eczaneler tarafından, 15 Ekim 2005 tarihinden itibaren, reçete muhteviyatı ilaçlar, eczane tarafından ekte belirtilen esaslar doğrultusunda karşılanarak kuruma fatura edilecektir.

Meslektaşlarımıza önemle duyurulur.

1) BÜYÜME HORMONLARI

Büyüme hormonlarının ödeme ve kullanımı hususlarında Bütçe Uygulama Talimatı'nın 12.7.6 Büyüme Hormonları Kullanım Esasları başlığı altındaki bölüm doğrultusunda değerlendirilmesi ve yine aynı Talimatın Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi'nde bulunan 7.Endokrin Sistem Hastalıkları, 7.1.1 Hipofiz Yetmezliği, 7.1.1.1 Büyüme Hormonu maddeleri göz önüne alınarak ödeme yapılacaktır.

2) BOTULISMUS TOKSİNİ

Botulismus Toksini kullanım ve ödeme esasları ile ilgili olarak Bütçe Uygulama Talimatının 12.7.5 Botulismus Toksini Tip A başlığı altındaki değerlendirmeler esas alınacak ve Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi'ndeki 10.Kronik Nörolojik Hastalıklar, 10.3 Ekstrapiramidal Sistem Hastalıkları, 10.3.2 Distoniler, Hemifasial Spazm, 10.3.2.2 Botulismus Toksini Tip A ve 10.9 Serebral Palsy 10.9.2 Botulinum Toksini maddeleri göz önüne alınarak ödeme yapılacaktır.

3) SİNTİGRAFİ TETKİKLERİNDE KULLANILAN RADYOFARMASÖTİK AJANLAR İLE RADYOAKTİF IYOT TEDAVİSİNDE KULLANILAN RADYOAKTİF MADDELER

Bu kapsamdaki ajan ve maddeler Bütçe Uygulama Talimatındaki Resmi Sağlık Kurumları Fiyat Tarifesi Ek: 8 Listesinin 3380 Sıra Nolu 8.2.NÜKLEER TIP GÖRÜNTÜLEME VE TEDAVİ başlığı altındaki 3470 sıra nolu Nükleer Onkoloji ve 3485 sıra nolu Radyo Nüklid Tedavi maddeleri çerçevesinde değerlendirilecektir.

4) BESLENME SOLUSYONLARI

Bu kapsamdaki ürünler ile ilgili kullanım esasları Bütçe Uygulama Talimatı'nın 12.7.8 Enteral ve Parenteral Beslenme Ürünleri Verilme İlkeleri başlığı altında açıklanmıştır. Ödemelerle ile ilgili olarak Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesindeki "2.Kanser 2.9 Oral ve Enteral Beslenme Ürünleri"; "6.Gastrointestinal Sistem Hastalıkları 6.5 Korozif Gastrointestinal Yanıklar; 6.5.1 Beslenme Ürünleri" ve "10.Kronik Nörolojik Hastalıklar 10.8 Oral Beslenmenin Mümkün Olmadığı Kronik Nörolojik ve Kas Hastalıkları, 10.8.1 Enteral Beslenme Solüsyonları" maddeleri kapsamında değerlendirme yapılması uygun olacaktır. Ayrıca 12.3 Hastanede Yatan Hastalarda Kullanılacak İlaçlar başlığı altındaki bölümün son paragrafı da kanser hastalarına beslenme solüsyonlarının ödenmesi ile ilgilidir.

5) ANESTEZİK MADDELER

Bu maddelerin kullanımı ve ödemesi ile ilgili olarak Bütçe Uygulama Talimatında Ek-2/B SADECE YATAN HASTALARDA KULLANIMI HALİNDE ÖDENECEK İLAÇLAR listesinin 1-Maddesi (her türlü intravenöz, inhalasyon anestezikleri) düzenleme getirmektedir. Ayrıca bu listedeki ilaçların ödenebilmesi için bedeli ödenecek ilaçlar listesinde yer alması gerekmektedir.

6) ACTILYSE TEDAVİ SETİ

Bu ilaç sadece Akut Miyokard Enfarktüsü ile Akut Masif Pulmoner (Akciğer) Emboli tanılarında endikedir. Ödemesi ile ilgili olarak Bütçe Uygulama Talimatında SADECE YATAN HASTALARDA KULLANIMI HALİNDE ÖDENECEK İLAÇLAR Listesinin 6.Maddesindeki Streptokinaz ve Ürokinaz gibi değerlendirilecektir.

7) ORGAN SAKLAMA SOLÜSYONLARI

Bu maddelerin kullanımı ve ödemesi ile ilgili olarak Bütçe Uygulama Talimatındaki 10.Organ Nakli ve Diyaliz Tedavileri 10.1 Organ Nakli Tedavileri başlığı altında düzenleme yapılmıştır.

8) TRANSPLANTASYON (ORGAN NAKLİ) İÇİN KULLANILAN FLAKONLAR

Bütçe Uygulama Talimatındaki "10.Organ Nakli ve Diyaliz Tedavileri, 10.1 Organ Nakli Tedavileri" başlığı altında ve Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesinde bulunan "3.Kronik Böbrek Hastalıkları ve Organ Nakli" başlığı altındaki düzenlemelerle söz konusu flakonların ödemesi yapılacaktır.

9) YURTDIŞINDAN SAĞLIK BAKANLIĞININ İZNİYLE GETİRİLEN YURTİÇİNDE BULUNMAYAN İTHAL İLAÇLAR

Bu ilaçların ödemeleri ile ilgili olarak Bütçe Uygulama Talimatının 16.3 ncü maddesinde iki paragraf halinde açıklama yapılmıştır. Buna göre

- Alkeran (Over Ca, Meme Ca, Polisitemia Vera, Multiple Myeloma, Kemik İliği Hazırlama Rejimleri tanımlarında endikedir. )

- Erbitux (Türkiye'de tedavi seçeneğini kullanmış hastalarda Metastatik Kolon Ca, Metastatik Rektum Ca tanılarında endikedir.)

- Iressa (Türkiye'dek tedavi seçeneğini kullanmış hastalarda Küçük Hücre Dışı (Non Small Cell) Akciğer Ca tanılarında endikedir.)

Kanser kemoterapisi amacıyla kullanılan ilaçlar olup; Sağlık Bakanlığı Onayı ile yurtdışından getirildiklerinde Bütçe Uygulama Talimatındaki Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesinin "2.Kanser" başlığı altındaki "Antineoplastik İlaçlar" kapsamında değerlendirilecektir.

- Lioresal (Baklofen Pompası) isimli preparatın Bütçe Uygulama Talimatındaki Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesinin 10.Kronik Nörolojik Hastalıklar, 10.5 Demiyelinizan Hastalıklar (Lökodistrofi, Multipl Skleroz vb.) 10.5.2 Baklofen ve 10.9 Serebral Palsy, 10.9.1 Baklofen maddeleri ile Spastisite tanısında Hasta Katılım Payından Muaf Olarak ödenecektir.

- Alimta (Primer Malign Mezotelyoma tanısında endikedir) isimli ilaç yurt dışından ruhsat sahibi firma aracılığıyla özel izinle toplu getirtilmiş olup Türkiye piyasasında mevcuttur. Bu nedenle de şahsi tedavi için reçete bazında yurt dışından getirtilmesine izin verilmemektedir. Ancak, ödemelerde yine Bütçe Uygulama Talimatındaki Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesinin "Kanser" başlığı altındaki "Antineoplastik İlaçlar" kapsamında değerlendirilecektir.

10) SYNAGIS 50 MG - 100 MG IM ENJEKSİYON İÇİN LİYOFİLİZE TOZ İÇEREN FLAKON (POLİZİVİZUMAB)

Adı geçen preparatın ödenmesi ile ilgili olarak Bütçe Uygulama Talimatının 12.7.20 Nolu maddesinde yapılan açıklamalar esas alınacaktır.

11) KRONİK ORTA ŞİDDETLİ PLAK PSÖRİASİSLİ, SİSTEMİK TEDAVİ YA DA FOTOTERAPİ TEDAVİSİNE ADAY YETİŞKİN HASTALARIN TEDAVİSİNDE ENDİKE OLAN YURT DIŞI SATIŞI BULUNAN "EFALIZUMAB"isimli preparat;

Ticari ismi Raptiva olan Efalizumab etken maddeli ilacın ancak Türkiye'deki tedavi seçeneklerini tüketmiş ve tedaviye dirençli olduğu üniversite, eğitim ve araştırma hastanelerinin sağlık kurulu raporlarıyla tespit edilmiş hastalarda kullanım endikasyonu bulunmaktadır. Bu vakalarda Sağlık Bakanlığı'ndan onay alınarak getirtilen ilacın bedelinin ödenmesi, katılım payı hasta tarafından karşılanmak şartıyla yapılacaktır.

Söz konusu ilaçların, Bütçe Uygulama Talimatı hükümlerine göre geri ödemeleri yapılırken, anılan Talimat hükümlerinde yapılan değişikliklere açıklık getiren;

a) 13.04.2005 tarih ve 1737-55936 sayılı

b) 10.06.2005 tarih ve 2185-85744 sayılı

c) 27.06.2005 tarih ve 2366-92136 sayılı

d) 10.08.2005 tarih ve 3387-111286 sayılı

e) 15.09.2005 tarih ve 3583-124009 sayılı Talimatların esas alınması gerekmektedir.


20 Ekim 2005     Okunma Sayısı : 4171     Yazdır