SGK Kesintileri İle İlgili Mevzuat Komisyonumuzun Çalışması Hakkında

Değerli Meslektaşlarımız,

SGK Adana SSGM yetkilileri ile yapılan görüşmeler sonucunda, Odamız Mevzuat Komisyonu tarafından son dönemde sıkça karşılaşılan SGK kesintileriyle ilgili bir çalışma yapılmıştır. Meslektaşlarımızın mağduriyet yaşamaması adına SGK reçetelerini karşılarken aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmeleri önemle duyurulur.

1-   İade reçetelerin öncelikle Mevzuat Komisyonumuza ya da Oda Eczacılarımıza danışarak uygun bir şekilde düzeltilip gönderilmesi önem arz etmektedir. Mevzuata uygun düzeltilmeyen iade reçeteler kesintiye uğradıktan sonra tekrar düzeltme kabul edilmemektedir.

2-   Enteral beslenme ürünlerine ait düzenlenen 10.08 “oral beslenmenin mümkün olmadığı Kronik nörolojik hastalıklar ” kodlu tüm e- raporların “muafiyet” kapsamında değerlendirilmesi için; açıklamalar bölümünde mutlaka “hasta oral olarak beslenememektedir” ifadesi bulunmalıdır.

3-   Enteral beslenme ürünleri raporlarında;

-      İlacın adı ayrıntılı olarak yazılmalıdır. (ensure, ensure plus, resource support v.b)

-      Günlük kalori miktarı belirtilmelidir ve reçetedeki günlük doz , raporda belirtilen günlük kalori miktarını geçmemelidir.

4-   Hepatit-B devam raporlarında tedaviye başlama kriterleri  ve tedaviye başlangıç tarihi her yenilenen raporda belirtilmelidir veya “tedaviye başlama kriterleri o tarihteki mevzuata uygundur” ibaresi yer almaktadır.

5-   Majistral ilaçlarda “10 günlük tedavi amaçlı” ibaresi mutlaka bulunmalıdır.

6-   Majistral ilaçlar hazırlanırken kullanılan bedeli ödenmeyen ilaçların ( Bepanthene krem, differin jel) barkod/karekod/etiketleri de reçeteye eklenmelidir. Bedeli ödenen ilaçlarda ise manuel karekod sonlandırma yapılması yeterlidir.

7-   Doz ayarlı solüsyonların ( convulex srp, risperdal sol. Vb) günlük doz miktarlarının doğru hesaplanması ve buna bağlı olarak ilacın bitiş tarihinin( Medula ilaç bilgisindeki tek doz miktarı ve ambalaj miktarını kontrol ederek doz hesaplamasını yapabilirsiniz) kontrol edilmesi gerekmektedir.

8-   Kan ürünü reçetelerin de faktör 500 IU-1000 IU müstahzarları birbirini eşdeğer görmediği için hastanın elinde faktör 500 IU içeren ilaç olduğu halde sistem faktör 1000 IU formunu da ödemektedir. Bu yüzden ilacın bitiş tarihinin kontrolünü meslektaşlarımızın kendilerinin yapması ve hastanın ilacı bitmeden diğer formunun verilmemesi gerekir. Profilaksi hastalarında faktör kullanım miktarı “haftalık 4500 IU”yi geçmemelidir.

9-   Osteoporoz raporlarında son 1 yıllık KMY ölçüm sonucuyla beraber ölçüm tarihi, hiperlipidemi raporlarında da Trigliserid veya LDL sonuçlarıyla ölçüm tarihi belirtilmelidir.

10-  “Endikasyon uyumu” istenen ilaçların prospektüs endikasyonlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

11-              2022 (65 yaş) ve “Yeşil Kart” kapsamındaki hastalarda “ e-sevk” sistemi olmadığı için gerekli durumlarda sevk kağıdı ve çağrı evrağı alınması zorunludur. “Sevk Kağıdı” 5 iş günü geçerlidir, Hasta 5 iş günü içinde sevk edildiği birime/polikliniğe giriş yaptırmak zorundadır. Hasta 5 iş günü içinde müracaat edip, tedavisi / tetkikleri devam ettiği sürece, bu durum sevkin ilgili bölümünde doktor tarafından belirtilmek suretiyle, sevki geçerlidir. Sevk edilen birim tarafından sevkin ilgili yerleri mutlaka doldurulmalıdır. Sonraki kontroller için hastaya “ çağrı evrağı” düzenlenmişse; reçeteye “ ilk sevk” ve “reçete tarihiyle uyumlu çağrı evrağının” eklenmesi gerekmektedir.

12- E-reçete, E-reçete provizyon çıktıları ve  E-raporlar  gereksiz yere Kuruma gönderilmemelidir.

Meslektaşlarımıza önemle duyurulur.


17 Nisan 2014     Okunma Sayısı : 6312     Yazdır