18.05.2005 TARİHLİ DUYURU

T.E.B. 4. BÖLGE ADANA ECZACI ODASI
Reşatbey Mah. Adalet Cad. No:22 Seyhan/ADANA                                                 TEL :458 10 50 PBX FAX : 454 78 96

DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIM;

I-        PANEL

23 Mayıs Pazartesi günü yapılacak olan Sosyal Güvenlik Kurumu-Genel Sağlık Sigortası ve Eczacılık konulu panelin bilgisi ektedir.

II-        İŞYERİ HEKİMLİĞİ REÇETELERİ DAĞITIM PROTOKOLÜ

SSK işyeri hekimliği reçeteleri dağıtım protokolü hazır olup; tevzi sırasına girmek isteyen eczacılarımızın 1 Haziran 2005 tarihine kadar bu protokolü imzalamaları gerekmektedir.

III-        BAĞ-KUR'DAN GELEN YAZI İLE

Bağ-kur Uygulama Talimatı'nın "4-Antidepresanlar ve Antipsikotiklerin Kullanım İlkeleri"başlıklı bölümünün (a) bendinin;
"a) Trisiklik ve Tetrasiklik antidepresanlar tüm hekimlerce yazılabilir. Yeni nesil (SSRI, SNRI, RIMA, NASSA gibi gruplara giren ) antidepresanlar 6 ayı geçmemek üzere tüm hekimlerce yazılabilir…" şeklinde yeniden düzenlendiği ve Ek-2 Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesinin BEOS Eczane Otomasyon sisteminden takip edileceği bildirilmiştir.

IV-        SSK ANLAŞMASI HAKKINDA

Adana Sigorta İl Müdürlüğü'nde ve SSK Sağlık İşleri Bölge Müdürlüğü'nde 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre çalışan Memur personelin ilaçlarının karşılanmasında sıkıntılar olduğu odamıza bildirilmiştir. Bu kişilerin reçetelerinin karşılanabilmesi için SSK ile yapılan anlaşmanın dışında ayrıca bir anlaşmaya gerek yoktur.

V-        KONTROLE TABİ İLAÇLAR HAKKINDA

İlimiz eczanelerinin Sağlık Müdürlüğü'ne teslim etmiş olduğu Şubat 2005 ve Mart 2005 aylarına ait yeşil reçete incelemelerinde Rivotril tb., Akineton tb. ve Nervium tb. adlı ilaçları yüksek miktarlarda temin eden Feyyaz Kartal ERÇİN, Mert Kartal ERÇİN isimli hastalar tespit edilmiştir.
Bu hastalara ait reçetelere eklenmiş olan SSK Adana Bölge Hastanesinden alınmış olan raporları incelendiğinde raporun 2000 yılına ait eski bir rapor olduğu, raporun bu hastaların eğitim almaları için çıkartılmış olduğu, herhangi bir ilacın kullanımına ait rapor olmadığı görülmüştür. Eczanelerimizin bu hastalara ait kontrole tabi ilaç reçetelerini karşılarken gerekli özeni göstermeleri gerekmektedir.

VI-        KAYBOLAN MOR REÇETELER

İlimiz Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Servisinde kullanılmakta olan 329276-329300 seri numaralı yarı yazılı yarı boş mor reçeteler kaybolmuştur. Kullanıldığının tespiti halinde İl Sağlık Müdürlüğü ve en yakın emniyet birimine bilgi verilmesi gerekmektedir.

VII-        KAYBOLAN KAŞE

Adana Çukurova Devlet Hastanesi Uzman Tabiplerinden (Dahiliye Uzmanı) Dr. İsmail ÇÖKÜK'ün kullanmakta olduğu kaşesi 04.03.2005 tarihinde kaybolmuş ve bulunamamıştır.

VIII-        VEPESİD 50 MG KAPSÜL HAKKINDA

Bristol Myers Squibb İlaçları Inc. tarafından gönderilen 03.05.2005 tarih BMS/05/172/ŞŞ sayılı yazı ile, firma adına ruhsatlı bulunan "VEPESID 50 mg Kapsül" adlı ilacın 4G75455 seri numaralı lotlarının, "sefadroksil içerebilen yabancı yüzey partikülleri" nedeniyle, "Farmasötik ve Tıbbi Müstahzar, Madde, Malzeme ve Terkipler ile Bitkisel Preparatların Geri Çekilmesi ve Toplatılması Hakkında Yönetmelik" gereğince gönüllü olarak piyasadan geri çekilmesi kararı alındığı bildirilmektedir.

Geri çekme işlemi sadece 4G75455 seri numaralı lot için geçerlidir.

IX-        ELOCON %0.1 KREM HAKKINDA

Schering-Plough Tıbbi Ürünler Tic. A.Ş. tarafından gönderilen 04.05.2005 tarihli yazı ile, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün firmaya hitaben düzenlediği 03.05.2005 tarih 022175 sayılı yazı gereğince, firma adına ruhsatlı bulunan "ELOCON %0.1 KREM" adlı müstahzarın 410024 (10.2004-10.2006) seri numaralı lotu için, ilaç numunesinin fiziksel yönden uygun bulunmaması nedeniyle "Farmasötik ve Tıbbi Müstahzar, Madde, Malzeme, Terkipler ile Bitkisel Preparatların Geri Çekilmesi ve Toplatılması Hakkında Yönetmelik"e dayalı olarak,
"İkinci Sınıf Geri Çekme" kararı alındığı bildirilmektedir. Firma tarafından yapılan bildirim gereğince 410024 seri numaralı ELOCON %0.1 Krem adlı ilacın, firmaya iade edilmek üzere ilgili depolara iade işleminin 15 gün içinde tamamlanması gerekmektedir.

X-        CYTOTEC TABLET HAKKINDA

T.C. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 25.04.2005 tarih ve 020850 sayılı yazısı ile, Ali Raif İlaç Sanayi A.Ş. adına ruhsatlı bulunan "misoprostol" etken maddeli "Cytotec Tablet" isimli preparat hakkında, Bakanlığın ilgili bilimsel komisyonunun aldığı ve bundan sonra yapılacak işlemlere esas teşkil etmesi gereken karar bildirilmektedir.
Alınan karar gereğince, "Cytotec Tablet" kullanımı için sağlık kurulu raporuna ihtiyaç bulunmayıp, prospektüse uygun endikasyonlarda Dahiliye, Fizik Tedavi ve Ortopedi uzmanlarınca reçete edilebilecektir.

Bilgilerinize sunar iyi çalışmalar dilerim.

Saygılarımla

Ecz. Alev TÜRKER