TEB' İN 23.08.2006 TARiHLİ “YEDİ GÜNLÜK TEDAVİ DOZU UYGULAMASI” HAKKINDA DUYURUSU

Bilindiği gibi, 29.04.2006 tarih 26153 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6 Sıra Nolu Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği’nin 12.1 Maddesinde “Ancak, aynı eşdeğer gruptaki ilaçların piyasadaki yedi günlük ambalaj formlarından bir tanesinin bir kutu olarak verilmesi uygulamasına 1/10/2006 tarihinden itibaren geçilecektir.” Hükmü yer almaktadır.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, 23.08.2006 tarihinde, konuyla ilgili taraflardan temsilcilerin katıldığı bir toplantı düzenlemiştir.

Bakanlık tarafından konu hakkında yapılan açıklama;

“Bakanlığımız, 6 Sıra Nolu Bütçe Uygulama Tebliği’nin 12.1 Maddesi gereği 01.10.2006 tarihinde yürürlüğe girecek olan “yedi günlük tedavi dozu uygulamasını” aşağıdaki şekilde düzenlemeyi planlamaktadır:

- Uygulama, antibiyotikler, analjezikler ve NSAİ grubu ilaçlar ile sınırlı olacaktır.

- Merhem, krem, pomad, solüsyon, damla gibi topikal kullanılan formlar, parenteral formlar ile şurup ve süspansiyonlar uygulama dışında tutulacaktır.

- Tetrasiklinler (doksisiklin ve tetrasiklin), amfenikoller (kloramfenikol ve tiamfenikol), ampisilin (kombine preparatlar hariç), amoksisilin (kombine preparatlar hariç), fenoksimetil penisilin, eritromisin, klindamisin, sülfonamid ve trimetoprim kombinasyonlarını içeren antibiyotiklerin 10 günlük tedavi dozunun reçete edilmesi durumunda, bedeli sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenecektir.

- Yedi günlük tedaviyi tek kutu ile sağlayamayan ve birden fazla kutu verilmesi durumunda yedi günlük dozu aşan ürünler için 7 günlük tedaviyi sağlayacak şekilde ambalajların üretilmesi gerekmektedir. (Tedaviyi yedi günden daha kısa bir zamanda sağlayan ve buna uygun ambalajı mevcut olanlar hariç)

- Yedi günü aşan mantar enfeksiyonlarının tedavisinde reçetede belirtilmek şartıyla bu grup ilaçlar en fazla bir aylık süre ile yazılabilecektir.” Şeklindedir.

Bakanlık tarafından verilen bilgiler doğrultusunda, 01.10.2006 tarihinde başlayacak uygulama ile, yukarıda sayılan ilaç grupları için; mevcut durumda 7 günlük tedavi dozunun bir kutu ile karşılanamadığı durumlarda, söz konusu ilaç iki kutu olarak reçete edilmekte ve geri ödenme kurumları tarafından 2 kutu bedeli ödenmekte iken; 01.10.2006 itibariyle, 7 günlük dozu karşılayamayan bu ilaçların, 7 günlük ambalaj formu firmalar tarafından çıkarılıncaya kadar ayakta tedavide düzenlenen reçeteler için 1 kutu olarak ödenecektir.

Bu nedenle, üyelerimizin, bir kutusu 7 günlük tedavi dozunu karşılamayan ve bu itibarla hekimler tarafından iki kutu olarak reçete edilen ambalaj formları ile ilgili ilaçların temini konusunda daha dikkatli ve tedbirli davranmaları, uygulamadan dolayı mağdur olmalarını engelleyecektir.

İlaç Kullanım ve Muafiyet Raporu bulunması nedeniyle 3 aylık doza kadar reçete edilebilen ilaçlar için ise, ilacın piyasada bulunan büyük ambalaj formlarının bedellerinin geri ödeme kurumları tarafından ödenmesine devam edilecektir.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde uygulama ile ilgili çalışmalar devam etmekte olup, uygulamanın son şekli, resmi kanaldan duyurulacaktır. Birliğimiz tarafından duyurunun yapılmasının amacı, uygulamanın başlangıcına kısa bir süre kalmış olması itibariyle, Bakanlık tarafından verilen bilginin, eczanelerde söz konusu ürünlerle ilgili temin tedbirlerinin alınmasının sağlanması için paylaşılmasıdır.

Üyelerimize duyurulur.

25 Ağustos 2006     Okunma Sayısı : 2894     Yazdır