YAŞATMAK İÇİN YAŞAMAK ZORUNDAYIZ.

Koronavirüs salgını tüm dünya ilebirlikte ülkemizi de etkisi altına almıştır. Bu hastalıkla ilgili hastanelerde hekimler ve diğer sağlık çalışanları, eczanelerde eczacılar birinci derecede görev alarak hastalarla birebir ilgilenerek hastalığın yönetilmesi sürecinde eczane çalışanlarıyla birlikte rol almıştır. Bulaş riski oldukça yüksek olan bu hastalıktan korunmak için eczanelerden topluma maske, dezenfektan ve koruyucu önlemlerle destek sağlamıştır.

Hastalar, kronik hastalıkları için hekime muayene olması gerekmeden eczanelerden ilaçlarını tedarik etmişlerdir. Eczacılar ilaçla ilgili her konuda toplumun her kesimiyle bire bir iletişim kurarak koruyucu ekipman, ilaç ve danışmanlık hizmeti vermiştir.

Eczacılarımız, Odamız koordinasyonu ile hastanede yatmakta olan Covid-19 hastalarına ilaç tedarik etmekte, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olup yalnız yaşayanlara ilaç desteği vermektedir.

Sağlık Bakanlığı pek çok sağlık kuruluşuna koronavirüs testi ve koruyucu ekipman sağlarken, yüksek risk altında olan eczacılarımız sağlık çalışanı sayılmamış, eczacılarımıza ve çalışanlarımıza test ve koruyucu ekipman desteğinde bulunulmamıştır.

Kesintisiz sağlık hizmeti sunarken eczacıların da sağlık çalışanı olduğu unutulmamalıdır. Eczacının sağlık sisteminin ayrılmaz bir parçası olduğunu hatırlatarak, koruyucu ekipman desteği ile düzenli olarak eczacılarımıza ve eczane çalışanlarımıza test yapılmasını istiyoruz.

Toplumla yakından iletişim kurarak görevine devam eden eczacılarımızın bulaş olması halinde personel, kira ve diğer giderleri için desteğe ihtiyacı olacaktır. Bu konuda acilen çalışma yapılmasını talep etmekteyiz.

Eczacıların maske ve dezenfektan tedarik ettikleri firmalar ve üreticiler sorgulanmadan; sokakta, benzin istasyonlarında, tuhafiyecilerde maske ve dezenfektan satışı önlenmeden, halk sağlığı adına sorumluluk alan eczacıların defalarca denetlenmesine ve bu yolla yıpratılmasına ve değersizleştirilmesine karşı çıkıyoruz.

Denetlenen ürünlerden, maskenin kullanımı marketlerde, sağlık kuruluşlarında, toplu taşıma araçları ve toplu alanlarda zorunlu olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla maskenin para ile satışı yasaklanmış, halk maske temin edememiş, toplumda mağduriyet yaşanmıştır.

Sistemin düzenlenmesiyle gerekirse eczanelerimize ulaştırılacak ücretsiz maskelerin dağıtımı konusunda halkın en yakın sağlık danışmanı olarak bizler de görev almaya hazırız.

İlacın üretiminden hastaya sunumuna, kullandığı süreçte gördüğü tüm etki ve yan etkilere ve imhasına kadar bilgili, yetkili ve sorumluluk sahibi olan meslek grubu eczacılardır. Bilindiği üzere, koronavirüs hastalığı Bilim Kurulu'nun belirlediği tedavi protokolü kapsamında çeşitli ilaçlarla tedavi edilmektedir.  Sağlığın değişmez unsuru olan eczacılar, pandemi sürecinde büyük görev almaktadır. Bu nedenle korunma tedbirlerini, tedavi protokollerini belirleyen Bilim Kurulunda Eczacıların da bulunması gerekmektedir. İlaçlarla ilgili farmakovijilans çalışmalarına mutlak ihtiyaç duyulan bu zamanlar, eczacıların neden sistemin dışında tutulamayacağını açıklamaya yetecek niteliktedir.

Eczacılar olarak bizler, mesleki eğitimimiz gereği halk sağlığını öncelemekteyiz ve halk sağlığını korumak adına bilimin yolundan ayrılmadan her platformda en önde mücadele etmeye devam edeceğiz.

Bu savaşı verirken aldığımız riskin göz ardı edilmesini kabul edemeyiz.

Tüm sağlık çalışanları olarak,

YAŞATMAK İÇİN YAŞAMAK ZORUNDAYIZ.

ADANA ECZACI ODASI YÖNETİM KURULU

09 Nisan 2020     Okunma Sayısı : 1342     Yazdır