Tıbbi Malzeme Reçeteleri ile ilgili İşlemler ve SGK Tarafından Yayımlanan Duyuru Hk.

TEB tarafından yapılan duyuru ile;

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 12.01.2021 tarihinde yayımlanan duyuru ile, Ankara ve bağlı illerde tıbbi malzeme teminine ilişkin sözleşmeli olarak faaliyet gösteren eczaneler tarafından, 01/02/2021 tarihi ve sonrasında karşılanan reçetelere ait fatura ve eki belgelerin taranarak Kuruma teslim edilmesinin talep edilmesi üzerine, söz konusu uygulama ile ilgili olarak Kurum ile Birliğimiz arasında herhangi bir  mutabakat sağlanmadığı; meslektaşlarımızın tarama işlemi yapmadan işlemlerini mevcut şekilde yürütmesinin uygun olacağı 03.02.2021 tarihli duyurumuz ile duyurulmuş, ardından 25.08.2021 tarihinde Kurum tarafından yayımlanan duyuru ile, Adana, Erzurum, İzmir, Kayseri, Konya ve Samsun illeri ve bağlı illerde de, tıbbi malzemelerin teminine ilişkin sözleşmeli olarak faaliyet gösteren medikal eczanelerin 01/10/2021 tarihi ve sonrasında karşıladıkları reçetelere ait fatura ve eki belgelerin taranması gerektiği belirtilmiş, Kurum yetkililerine duyuruda belirtilen tarama işleminin meslektaşlarımız tarafından yapılamayacağı aktarılmıştı.

İlaç Temin Protokolü eki, EK-6 Tıbbi Malzeme Sözleşmesi’nde, medikal malzeme reçete ekinde yer alması gereken belgeler ile ilgili düzenleme ve sadeleştirme yapılması gerekliliği hususları, Kurum yetkilileri ile Birliğimiz arasında gerçekleştirilen görüşmelerde aktarılmış; medikal malzeme reçetesi ekinde istenen belgelerin, Kurum tarafından Medikal Medula Sistemi’nde yapılacak düzenleme ile, dijital ortamda oluşturulabilmesi durumunda, uygulamada kolaylık sağlanacağı ve yeniden bir tarama işlemine lüzum kalmayacağı Birliğimiz tarafından Kurum yetkililerine önerilmiştir.

Bu süreçte, pilot uygulama başlatılan illerde, medikal reçetelerin taranması konusu hakkında ilgili SSGMler tarafından, önce taranmamış evraklarını kabul etmemesi ardından da iade sürecine girmesi sürecinde, Birliğimiz tarafından Kurum yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirilerek, bu görüşmelerde aşağıda belirtilen konularda Kurumla mutabakat sağlanmıştır.

-01.12.2021 tarihine kadar eczanelerce karşılanan ve taranmadan Kuruma teslim edilen tıbbi malzeme reçetelerinin ödemelerinin Kurum tarafından karşılanması,

-Pilot bölge olarak tanımlanan Ankara ve bağlı illeri ile Adana, Erzurum, İzmir, Kayseri, Konya ve Samsun illeri ve bağlı illeri için söz konusu uygulamanın yürürlük tarihinin 01.12.2021 tarihine alınması,

-Kuruma taranarak teslim edilmesi istenen belgelerin, Medikal Medula Sistemi’nde yapılacak düzenleme ile, dijital ortamda oluşturulabilmesine yönelik önerimizin uygulamaya geçirilmesi.

Tıbbi malzeme reçetelerine ait fatura ve eki belgelerin Medikal Medula Sistemi tarafından dijital ortamda oluşturulabilmesine yönelik çalışmalar test aşamasında olup, Aralık ayı sonunda devreye alınacaktır. Bu doğrultuda, 01.12.2021 tarihinden itibaren eczanelerce karşılanmış tıbbi malzeme reçetelerine ait fatura ve eki belgeler Medikal Medula Sistemi’nde dijital ortamda temin edilecek olup, ilgili faturaların teslimi 2022 Yılı Ocak ayında gerçekleştirilecektir.

Elektronik ortamda düzenlenmemiş ve eczaneler tarafından 01.12.2021 tarihinden sonra karşılanan reçeteler için yapılması gereken işlemler, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Birliğimiz arasında mutabık kalınacak Tıbbi Malzeme Sözleşmesi’nde ayrıca düzenlenecektir.

Konu hakkında, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 10.12.2021 tarihinde yayımlanan “Medikal Market, Optisyenlik Müesseseleri, İşitme Merkezleri ve Medikal Eczanelerde Fatura ve Eki Belgelerin Elektronik Ortamda Alınması Hakkında” konulu duyuru ile; Ankara ve bağlı illeri ile Adana, Erzurum, İzmir, Kayseri, Konya ve Samsun illeri ve bağlı illeri için söz konusu uygulamanın yürürlük tarihinin 01.12.2021 tarihine alındığı,  ilgili iller arasına Afyon, Antalya (Burdur, Isparta), Bursa (Yalova), Çorum, Elazığ (Bingöl, Tunceli), Erzincan, Eskişehir (Bilecik, Kütahya), Gaziantep (Adıyaman, Kilis), Denizli, Kahramanmaraş, Kocaeli (Sakarya, Düzce), Malatya, Sivas, Tokat, Trabzon (Gümüşhane, Bayburt), Zonguldak (Bartın), Şanlıurfa illerinin dahil edildiği bildirilmektedir.

Meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.

Kurum duyurusuna ulaşmak için tıklayınız.

13 Aralık 2021     Okunma Sayısı : 809     Yazdır