BÖLGE TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ

10 Nisan 2007 tarihinde Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Mersin, Hatay Eczacı Odaları’nın, Kahramanmaraş Eczacı Odası ev sahipliğinde yaptığı bölge toplantısında aşağıdaki konular görüşülmüş ve eczacı kamuoyuyla paylaşılmasına karar verilmiştir.

1-Muvazaalı eczanelerle mücadele konusunda Bölge Eczacı Odaları, ortak hareket etme ve somut adımlar atılarak konuyu ulusal gündeme taşımak konusunda karar almıştır.

2-5502 sayılı kanuna eklenen “Fatura ve benzeri belgelerin incelenmesi” “EK MADDE 1-a) Örnekleme yoluyla inceleme “ maddesiyle ilgili olarak;

Örnekleme sisteminin işleyişi ile ilgili Eczacı Odalarımızın daha detaylı bilgilendirilmesi, sistemde eczacı aleyhine gelişebilecek durumlar için önlemlerin tartışılması, oda görüşlerinin alınması ve konu ile ilgili detayların belirleneceği toplantılara bölge eczacı odalarımızdan üye alınması gerekmektedir.

3-Nisan ayı ortalarına gelmiş olmamıza rağmen protokollerin henüz hazırlanmamış olması üyelerimiz arasında endişe yaratmaktadır. Protokollerin bir an önce hazırlanması ivedi beklentimizdir.

2007 Protokolünde;

  • Eczane ödemeleri zamanında ve yüzde yüz olarak yapılmalıdır. %75-90 gibi avans ödemeleri kabul edilemez.

  • Yatan hasta, işyeri hekimliği, Eritropoietin, Hemodiyaliz, Periton Diyalizi, Kan Ürünü reçetelerinin Eczacı Odaları onayıyla tevzi sistemi protokolde yer almalıdır.

  • Kademeli iskonto oranlarını belirleyen parasal sınırların enflasyon yada ilaç fiyat artıları paralelinde arttırılması gerekmektedir.

  • Reçete kontrolleri 3 ayı geçmemek üzere sınırlandırılmalı ve bu süreyi aşan reçete incelemelerinde eczacının BUT açısından sorumlu olamaması sağlanmalıdır.

  • Bütçe Uygulama Talimatında tebliğ ile yapılan değişikliklerde uygulama için uygun geçiş süresi tanınmalıdır.

4-Ecza Kooperatifleri gelecekte eczanelerimizin ayakta kalması yönünde yanımızda olması gereken ekonomik örgütlerimizdir. Eczacı- Kooperatif ve Kooperatif- Eczacı desteğinin sürekli olması başlıca ilkelerimizdendir.

5-İlaç ve Eczacılık ayrılmaz bir ikilidir. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Yasa Taslağı ile İlacın ayrı Eczacılığın ayrı kurumların yetki alanlarına bırakılması kabul edilemez.

6-Zincir eczane tehdidine karşı eczanelerimize sahip çıkmak adına, eczanelerimizdeki hizmet kalitemizi arttırmak için Bölge Eczacı Odaları olarak ortak projeler geliştirme ve bu projelerin geliştirilmesinde Kooperatiflerimizi de davet ederek sahip çıkmalı ve güçlendirmeliyiz.

Saygılarımızla.

ADANA ECZACI ODASI
GAZİANTEP ECZACI ODASI
KAHRAMANMARAŞ ECZACI ODASI
MERSİN ECZACI ODASI
HATAY ECZACI ODASI

DAĞITIM:TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
             BÖLGE ECZACI ODALARI




5502 SAYILI KANUNA EKLENEN “ÖRNEKLEME YOLUYLA REÇETE İNCELEME” İLE İLGİLİ SAĞLIKLI BİR SİSTEM OLUŞTURABİLMESİ İÇİN BÖLGE ECZACI ODALARIMIZ TARAFINDAN AŞAĞIDAKİ TESPİTLER YAPILMIŞTIR.

  1. Sisteme bilgileri doğru girilen reçetelerde provizyon bilgileri esas alınmalı. Provizyon sisteminin onay verdiği reçeteler üzerine ayrı bir yorum yapılmamalıdır.
  2. Raporlu reçeteler, Eczacı Odalarınca tevzi edilen (kan ürünü, eritropoietin, işyeri hekimi, periton diyaliz solüsyonları, yatan hasta) reçetelerin orana bakılmaksızın tamamı kontrol edilmeli ve örneklemenin dışında tutulmalıdır.
  3. Reçete kontrolünde görev alan eczacı meslektaşlarımızın yaptıkları kesinti ve iadelerde bölgeler arasında bir standart sağlanmalıdır.
  4. Örnekleme sisteminde iade edilecek reçete ile kesinti yapılacak reçete koşulları net olarak belirlenmelidir. Kesinti yapılacak reçetelerde, eczacının itirazı noktasında mutabakat için kesinti reçetelerini görmesi ve incelemesi sağlanmalıdır. Örnekleme yönteminde kontrol edilen hatalı reçeteler düzeltilip kuruma belirlenen süre içinde tekrar teslim edildikten sonra kesinti oranı çıkartılmalıdır.
  5. Örnekleme yöntemi ile reçete kontrolleri 3 ay içinde tamamlanmalıdır. Aksi taktirde (kuruma teslim tarihinden itibaren) kontrolü 3 ayı geçen reçetelerin kesintisinden eczacı sorumlu olmamalıdır.
  6. Örnekleme yöntemi ile yapılan kontrollerde, bölgesel veya ulusal kesinti oranı belirlenmeli, örneklemeye tabi tutulan eczane reçetelerinde kesinti oranının belirlenen oranın üzerinde olması durumunda eczanenin tüm reçeteleri incelenmelidir.
  7. Örnekleme yöntemini kabul etmeyen ve tüm reçetelerinin kontrol edilmesini isteyen eczacı meslektaşlarımız kurum tarafından kötü ve yanlı uygulamalara maruz kalmamalı, geri ödeme konusunda diğer eczanelerden farklı davranılmamalıdır.
  8. Örneklemeye konu olacak reçetelerin seçimi, sistem tarafından bilgisayar ile rastgele gerçekleşmeli, kontrol edenin reçete seçiminde ve eczane seçiminde inisiyatifi olmamalıdır.

ADANA ECZACI ODASI
GAZİANTEP ECZACI ODASI
KAHRAMANMARAŞ ECZACI ODASI
MERSİN ECZACI ODASI
HATAY ECZACI ODASI

DAĞITIM: TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
              BÖLGE ECZACI ODALARI


24 Nisan 2007     Okunma Sayısı : 2213     Yazdır