Değerli Meslektaşlarımız,
Türk Eczacıları Birliği web sitesinde yayınlanan yazı ile;
Sağlık Uygulama Tebliğinde değişiklik yapan Tebliğ, 16 Temmuzda yürürlüğe girdi. Özellikle akut ve kronik hepatit tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili yeni düzenleme, sağlık alanında bir kez daha bir karmaşaya neden oldu.
Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Ecz. Özgür Özel, Sağlık Uygulama Tebliğinde hepatit tedavisini neredeyse imkansız hale getiren bu yeni düzenleme ile ilgili olarak 17 Temmuz 2009'da bir basın açıklaması yaptı. Ecz. Özgür Özel, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
16.07.2009 tarihinde yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliğinde hepatit hastalarında kullanılan interferon tedavisi yeni koşullara bağlandı. Bizim eczacılar olarak bu konuda önemli sıkıntılarımız vardı, bu anlamda Tebliğin ilgili bölümlerinin düzeltilmesini istiyorduk. Ancak gelinen noktada, interferon tedavisi, anlaşılmaz, karmaşık ve neredeyse olanaksız bir hal aldı. Tebliğin ilgili maddesi, hastalar, hekimler, eczacılar ve hem de kamu için son derece dezavantajlı sonuçlar doğuracak hükümlerle dolu. Herşeyden önce, bu Tebliğ ile, hepatit hastalarına Ankara yolu gözüküyor. Çünkü, tedavinin başlayabilmesi için, direnç analizi isteniyor ki, bu analiz sadece Ankarada yapılıyor ve en iyi ihtimalle bir hafta-on gün sürüyor. Hastalar hem zaman kaybedecek, hem de bedel ödeyecekler. Hastaların böyle bir yükün altına sokulması son derece mantık dışıdır.
Aynı zamanda, yeni düzenleme ile, Türkiyede yüzde 1-2 civarında olduğu tahmin edilen genotip-1 hastalığı taraması amaçlı olarak tüm hastalardan genotip-1 tayini isteniyor. Düşük tedavi maliyetli bir hastalığın taranması için kamu, büyük bir kaynak ayırıyor. Bir bakıma Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olunuyor. Hastaların çekeceği eziyet de cabası oluyor.
Eczacılar açısından ise, hepatit tedavisi aşamalara bağlandığı için, izlenmesi son derece güç ve geri ödeme açısından son derece sıkıntılı bir durum. Hangi hastanın, hastalığının hangi evresinde, hangi ilacı, hangi reçete ile hangi dozda kullandığını son derece dikkatli bir biçimde takip etmek gerekiyor. Eczanelere yüklenen bürokrasi yeterince ağırken, eczacının bir de böyle bir yükün altından kalkması mümkün değil.
Uygulamanın başladığı ilk gün yaşananlar, ne tür bir sıkıntı ile karşı karşıya olduğumuzu açıkça gösterdi. Bu karmaşık Tebliği yorumlamakta güçlük çeken hekimlerin bir kısmı interferon reçetesi yazmadılar. Eczacılarımız uygulamayı anlamakta güçlük çekiyor, çünkü açıkça çelişik maddeleri de var. Eczacıları ve hekimleri bir yana bırakın, uygulamadan sorumlu olması gereken bazı SGK İl Müdürlükleri, henüz Tebliği inceleyemedikleri için bilgi veremeyeceklerini ifade ediyorlar.
Hepatit gibi tedavisinin aksamasının hastalığın seyrini hızla kötüleştirdiği ve hastaların yaşamlarını tehdit eder hale geldiği bir hastalığın tedavisine yapılan bu anlamsız müdahaleyi son derece tehlikeli buluyoruz. Masa başında alınan kararların hayatta nasıl karşılık bulacağı düşünülmeden yapılan bu müdahalelerin bedelini hem kamu maliyesine yeni yükler getiren bu müdahaleyi yapanların bizzat kendileri, hem de hekim-hasta ve eczacı ödüyor. Biz, 24.000 eczacının çatı örgütü olarak, eski hepatit raporlarının yeni düzenleme yapılıncaya kadar geçerli olmasını ve Tebliğin ilgili maddesinin mutlaka revize edilmesini istiyoruz.
Basına ve kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.
Ankara, 17 Temmuz 2009
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
BASIN BÜROSU
20.07.2009