COVID-19 İLE İLGİLİ ECZACILARIN UNUTMAMASI GEREKEN TEMEL İLKELER

Covid-19 pandemisi devam etmektedir. Sosyal hayata ait düzenlemeler ve kademeli normalleşme süreçleri hayata geçirilmektedir. Biz eczacılar olarak sağlık çalışanı olmanın bilinciyle pandemi ile uygulanan tedbirlere eksiksiz devam etmek ve halkımızın da bu konuda bilinçlenmesini sağlamak zorundayız.

Bu nedenle eczanelerimizde almış olduğumuz çok temas edilen bölümlerin düzenli dezenfeksiyonu ve kesintisiz maske kullanımı, siperlik ya da koruyucu gözlük kullanımı, eczanede en fazla aynı anda 3 hastaya hizmet verme (eczane büyüklüğüne göre) banko ile hasta arasında mesafe, klima filtrelerinin temizliği gibi birçok tedbiri uygulamaya devam etmeliyiz.

Hepimizin sağlığı ve halk sağlığı için tedbirleri eksiksiz uygulayınız.

COVID-19 İLE İLGİLİ ECZACILARIN TAKİP ETMESİ GEREKEN TEMEL İLKELER:

GENEL YAKLAŞIM

•       Bir sağlık hizmet sunucusu olarak paniğe kapılmayın, çalışanlarınızın ve hastalarınızın endişelerini giderin.

•       Sağlık Bakanlığı ve Türk Eczacıları Birliği tarafından ilan edilen önlem ve tavsiyelere mutlak suretle uyun.

•       Türk Eczacıları Birliği tarafından hazırlanarak eczacılarımızın bilgi ve kullanımına açılan yayın ve materyalleri www.teb.org.tr adresi üzerinden düzenli olarak takip edin.

ECZACI ve ECZANE ÇALIŞANLARININ GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN ÖNLEMLER

•       Ellerinizi sabunla sık sık yıkayın, mümkün olduğunca ellerinizle yüzünüze temas etmemeye çalışın.

•       İhtiyaç halinde el antiseptiği kullanın. Her kullanım sonrasında 20 saniye kadar elinizi herhangi bir yere/kişiye temas ettirmeyin.

•       Gün içerisinde kendiniz ve eczanedeki diğer çalışanlar için düzenli aralar vererek açık havaya çıkın.

•       Mümkün oldukça maske, gözlük gibi koruyucu ekipmanlar kullanın.

•    Maske kullanımlarında kullanım süresi, değiştirme gereklilikleri gibi kullandığınız ürünün özelliklerine uygun talimatlara mutlaka uyun.

•       İhtiyaç duyulan ilaç ve malzemelerin eczanede bulunmasını sağlamak adına gereken tedbirleri alın.

•       Mümkünse eczane personeli arasında 1 metre mesafe olmasını sağlayın.

•       Hastalara eczaneye girerken ve çıkarken ellerini dezenfekte etme imkanı sağlayın.

•       E-reçete numarası, kimlik numarası kontrolü gibi gerekçelerle hastaların cep telefonlarını elinize almayın.

•       Eczanenin personel bölümü ile hasta bekleme bölümü arasındaki sirkülasyonu en alt seviyede tutun.

•       Personelinizi sağlık durumunu COVID-19 semptomlarına ayrı bir önem vererek yakından takip edin.

•      Maske, kağıt mendil, hastalara ait atık malzemeler vb. materyallerin atık yönetim süreçlerine dikkat edin, personelinizi bu konuda bilgilendirin.

•       Çalışanlarınıza, korunma yöntemlerine ilişkin eğitim verin ve uygulamaları düzenli  denetleyin.

ECZANE MEKANINA İLİŞKİN ÖNLEMLER

•       Eğer mümkünse sık sık eczane içerisini havalandırın. Klima filtrelerinin temizliğine dikkat  edin.

•     Kapı kolları, pos cihazı, bilgisayar klavyesi, mouse, yazar kasa gibi yoğun ve diğer kişilerle ortak kullanılan öğeleri sık sık dezenfekte edin.

•     Bekleme alanlarındaki oturma düzenlerini mümkün olduğunca azaltın ve mevcutları en geniş aralığı koruyacak şekilde düzenlemeye çalışın.

•       Eczanenin bütün yüzeylerinin yeterli düzeyde temizlendiğinden ve dezenfekte edildiğinden emin olun.

HİZMET SUNUM SÜREÇLERİNE İLİŞKİN ÖNLEMLER

•       Bulaşma riskini en aza indirmek adına eczane içerisinde aynı anda en fazla 3 hasta olacak şekilde hasta bekleme sürecini organize edin.

•        Hasta karşılama banko genişliğinin güvenli mesafe olan 1 metreden daha az olması durumunda sizin ve çalışanlarınızın sağlığı için bankoya paralel çekeceğiniz şerit bariyer ile hasta mesafesini koruyacak önlem alın.

•       Hastaların birbirlerinden en az 1 metre aralıkla durmaları için zemin bantları vs. gibi ekipmanları kullanarak eczane mekanında işaretleme yapın. Hastaları bilgilendirmek için gerekli noktalara “Sağlık İçin Mesafenizi Koruyun” uyarıları asabilirsiniz.

•       Hastalarınızı hijyen kuralları, önleyici diğer tedbirler ve bu tedbirlere uyumun önemi konusunda bilgilendirin. Birliğimiz ve Eczacı Odalarımız tarafından hazırlanan  kanıta

dayalı hasta bilgilendirme materyalleri ile hastalarınızın bilgisinin sürekliliğini desteklemeye çalışın.

•       Hasta bilgilendirme afişlerini dışarıdan okunacak şekilde asarak mümkünse vatandaşların bu materyalleri eczaneye girmeden de okumalarına imkan sağlayın.

COVID-19 VAKALARI İÇİN HAZIRLIKLI OLMAK ADINA ALINACAK ÖNLEMLER

•       Hastanın COVID-19 hastalığından etkilendiğine dair geçerli nedenleriniz varsa hastanın kendi telefonundan doğrudan kendisinin Alo 184 ile iletişime geçmesini  sağlayın.

•       Olası bir hasta izolasyonunun gerekliliği durumuna hazırlıklı olmak adına eczanenizde bu amaçla kullanabileceğiniz alanlar üzerine planlama yapmaya çalışın. Ayrı bir odanın olmaması durumunda belirli bir alanın bantla işaretlenerek yada paravanlarla ayrılması gibi yöntemler de değerlendirilebilir.

•       Hasta eczaneden ayrıldıktan sonra kontamine olmuş olması muhtemel bölgeleri uygun ürün ve prosedürler ile temizleyin, dekontamine edin.

•       Sizin ya da bir eczane çalışanınızın olası Koronavirüsenfeksiyonu durumunda sağlık kuruluşuna başvururken mutlaka Odamızı da bilgilendirin ve Odamızın talimatları doğrultusunda işlem yapın.

29 Mayıs 2020     Okunma Sayısı : 1165     Yazdır